Menu Sluiten

Lichtadvies

Voor deze woonboerderij in Buurse (gemeente Haaksbergen) in Overijssel hebben wij een lichtadvies gemaakt. Een goed lichtadvies draagt bij aan de beleving van een gebouw of ruimte en houdt onder andere rekening met de architectuur, de stijl van het interieur en de gebruikers van de ruimte. De wens van de bewoners was dat -vanwege de de interieurstijl van de boerderij en de houten plafonds in de woning- de verlichting armaturen niet mochten overheersen. In ons lichtadvies hebben wij hiermee rekening gehouden. Niet alleen met de keuze van de armaturen, maar ook met de montage ervan. De electra leidingen moesten zo onopvallend mogelijk gemonteerd worden. Daarnaast hebben we in ons lichtadvies aandacht besteed aan het creëren van een goede basisverlichting in combinatie met sfeervolle verlichting. Dit laatste kun je bereiken door bijvoorbeeld te kiezen voor dimbare verlichting.

Schilderen met licht

De basisverlichting is uitgevoerd met strakke wit/zwarte opbouw spots waarbij de lichtbronnen cardanisch draai- en kantelbaar zijn. Dit geeft veel flexibiliteit in het richten van het licht voor de juiste sfeer en beleving. Wij noemen dit schilderen met licht. De gemonteerde spots zijn van de Belgische fabrikant Orbit Lighting. Aangevuld met ‘dim to warm’ led lichtbronnen van Megaman. Hierbij verandert de lichtkleur naarmate er verder wordt gedimd en wordt het licht steeds warmer van kleur.

Decoratieve verlichting

De decoratieve verlichting is voor het lichtplan in feite de kers op de taart. Dit zijn de eyecatchers. We hebben deze zo gekozen dat deze een goede balans in de ruimte en interieur biedt. Als uitgangspunt hebben we voor zwart maar transparant gekozen. Deze prachtige hanglamp van  Wever & Ducre  vormt geen blokkade in de ruimte , maar maakt er juist een open geheel van.

Smart verlichting

Tot slot. Voor het bedienen en dimmen van dit lichtplan hebben wij de wireless bediening via Bluetooth van Casambi  toegepast. Via de wandbedieningen genaamd Xpress kunnen heel eenvoudig meerdere scène’s aan-uit of gedimd worden. In totaal is er keuze uit 4 lichtscene’s. Bediening kan via een  applicatie aan de muur, maar ook met de -gratis te downloaden- app, zodat u de verlichting via uw mobiel kunt bedienen. Hiermee is het ook mogelijk gebruik te maken van tijdschakelingen. De tijdschakeling is zeer effectief te gebruiken voor nacht/oriëntatie verlichting, afwezigheidverlichting en in combinatie met de lichtsterkte van het natuurlijk licht.

Met veel plezier hebben wij dit project woonboerderij tot stand gebracht en een waarde toegevoegd aan zowel het lichtplan als lichtadvies.