Menu Sluiten

Van de gemeente Westerkwartier hebben wij de opdracht gekregen om voor een zwembad een complete verlichtingsscan te maken.

Wat is een verlichtingsscan?

lichtadvies Bij een verlichtingsscan kijken wij welke verlichtingspunten in aanmerking komen voor energiebesparing. Hiervoor moeten we eerst het gebouw in kaart brengen. De tekeningen waren gelukkig nog in bezit van de gemeente. En de gemeente kon zelf al wat voorwerk doen. Voorafgaande aan ons bezoek zijn alle ruimten zoveel mogelijk in kaart gebracht en gecontroleerd aan welke lichtnormen deze moeten voldoen en vervolgens geregistreerd. De bestaande verlichtingsarmaturen worden per categorie en ruimte geteld.

Daar waar lichtmetingen noodzakelijk zijn, wordt op tekening uitgezet hoe en waar wij meetpunten uitzetten, de bluetooth licht spectrometer doet de rest. De resultaten worden administratief verwerkt.  Gecontroleerd wordt de verlichtingssterkte, lichtkleur van het licht, lichtkwaliteit ( RA waarde) en flickering van de verlichting. Maar ook de wijze van montage of bouwkundige constructie.

In de volgende fase doen wij de energiecheck en berekenen wij het totaal verbruik en de kosten die jaarlijks gemaakt worden. Aan de hand hiervan maken wij een nieuw lichtadvies met led verlichting. Wij berekenen dan ook de besparing voor minder energiegebruik, co2 en terugverdientijd voor de nieuwe verlichting en installatie hiervan.
Al met al een aardige fysieke en administratieve klus die wij maar al te graag met plezier doen, zeker na de uitvoering hiervan, want zeg maar zelf “van licht wordt je blij”.