Menu Sluiten

Een verlichtingsplan (ook wel lichtplan genoemd) is een belangrijk onderdeel van het lichtadvies. In een lichtplan ontwerpen en beschrijven wij nauwkeurig welke verlichting op welke positie gepland staat. We houden met het maken van een lichtadvies rekening met de architectuur, de stijl van het interieur en/of exterieur, de functie van het licht, normen en regelgeving, gebruikers van de ruimte, duurzaamheid en natuurlijk uw budget. Een verlichtingsplan of lichtplan is bedoeld om inzicht te krijgen in de lichtbehoefte van de ruimte en in de functie die een bepaalde lamp moet vervullen. Wij brengen middels een ontwerpstaat in kaart wat voor type en soort verlichting er toegepast wordt, hoeveel geld en energie deze lichtbronnen kosten en wat de installatie en schakelmogelijkheden zijn binnen het gebouw, project of woning.

lichtadvies, verlichtingsplan
Voorbeeld ontwerptekening lichtplan

Hoe maken wij een verlichtingsplan?

Voorafgaand aan het lichtplan hebben wij een uitvoerig intakegesprek met u en of uw (binnenhuis)architect. Tijdens dit gesprek zullen we vragen stellen om alle informatie die wij nodig hebben aan het licht te brengen. Wij zoeken namelijk altijd naar het verhaal achter uw vraag en misschien is dat wel onze toegevoegde waarde: wij zetten graag net even dat stapje extra voor u.

Wij zoeken naar antwoorden op vragen naar:

  • de architectuur van het gebouw of woning.
  • de functie(s) van de verschillende ruimtes.
  • de personen die de ruimtes gebruiken.
  • de interieurstijl en kleurgebruik van de inrichting.
  • de lichtbehoefte in de diverse ruimtes.
  • het beschikbare budget.

Na het intakegesprek kunnen wij gericht voor u aan de slag met het ontwerpen van het lichtplan. Per ruimte vertalen wij de lichtbehoefte naar de juiste lichtbronnen. Vervolgens doen wij een voorstel voor verlichtingsarmaturen die geschikt kunnen zijn om de gewenste lichtbehoefte te realiseren. Hierbij baseren wij ons op de besproken aandachtspunten: architectuur, inrichting, lichttechniek, functionaliteit en budget. Met alle betrokken partijen bespreken we ons concept-verlichtingsplan, dat na eventuele aanpassingen zijn definitieve vorm krijgt. Aangezien ieder verlichtingsplan maatwerk is, kunnen wij hiervoor geen vaste tarieven hanteren. De door ons geïnvesteerde uren bepalen de kostprijs van het verlichtingsplan.

Voor wie maken wij een verlichtingsplan?

Tijdens de bouw- of verbouwfase heeft u de ideale mogelijkheid om verlichting in te passen, maar ook volledig weg te werken. Bij een verhuizing, renovatie, verbouwing of complete nieuwbouw van een woning kunt u ons inschakelen voor het opstellen van een lichtplan. Voor elk project, klein of groot, ontwerpen wij een lichtplan op maat. U kunt daarbij denken aan (led) verlichting voor kantoren, winkels, zorginstellingen, bedrijfsgebouwen, scholen en nog veel meer zakelijke objecten. Maar ook voor woningen, klein of groot, nieuw of bestaand – ontwerpen wij een verlichtingsplan op maat. Dit doen wij ook met veel plezier voor uw tuin, buitenverblijf of boot. Een verlichtingsplan voor bijvoorbeeld alleen uw woonkamer of uw praktijk aan huis behoort uiteraard eveneens tot de mogelijkheden.