Menu Sluiten

In bijna elk beroep is licht een noodzakelijke voorwaarde voor het goed uitvoeren van het werk. Voldoende licht zorgt ervoor dat we zien wat we doen en voorkomt daarmee onnodige ongelukken.
Maar licht stimuleert ook een aantal belangrijke processen in ons lichaam, zoals de aanmaak van vitamines. Bovendien blijkt licht een relatie te hebben met een fitter en aangenamer gevoel. Dat geldt met name voor het natuurlijke daglicht dat door de zon wordt geproduceerd (bron: www.arboportaal.nl).

De juiste werkplekverlichting is vaak een combinatie van voldoende daglicht en aanvullende verlichting. Daglicht is beter dan kunstlicht, maar heeft ook soms nadelen. Fel zonlicht kan bijvoorbeeld hinderlijk zijn als je met een beeldscherm werkt. Het type licht moet bijdragen aan het comfort op de werkplek of kantoor, ongeacht de weersomstandigheden buiten: zon, regen zware bewolking etc.

Werkplekverlichting

Verlichting in je kantoor kan opgedeeld worden in drie delen: basisverlichting, werkplekverlichting en accentverlichting.

Basisverlichting wordt gebruikt voor de algemene verlichting van een ruimte. Door het licht gelijkmatig naar alle kanten te verspreiden wordt een achtergrondhelderheid gecreëerd die het oog nodig heeft om zich te oriënteren. Als deze basisverlichting ontbreekt, zoals bijvoorbeeld wanneer er alleen een leeslamp naast de computer brandt, dan ervaren de ogen dit als onaangenaam. Een homogene basisverlichting schept daarentegen een behaaglijke sfeer die het welzijn bevordert.

Werkverlichting is vaak directe verlichting op het werkvlak, waarbij rekening wordt gehouden met de reflectie en afscherming van de toegepaste lichtbron.

 

Accentverlichting is verlichting waarmee bepaalde ruimtes of objecten worden benadrukt. Denk bijvoorbeeld aan het uitlichten van een schilderij aan de muur.

Wat zijn de Arbo eisen voor werkplek verlichting?

Een paar lampen monteren, de lichten aandoen en de kantoorverlichting is klaar? Wat het maar zo gemakkelijk! Als u de normen onder de loep neemt en ziet welke kwaliteitskenmerken zoal een rol spelen, dan merkt u hoe uitgebreid een goede verlichting werkelijk kan zijn.

De kwaliteitskenmerken van een goede kantoor en thuiswerkplek verlichting zijn onder andere:
– Verlichtingssterkte
– Luminantie (helderheid of lichtsterkte per oppervlakte-eenheid)
– Lichtkleur (vaak 3000K ‘warm wit of 4000K ‘neutraal wit’
– Kleurweergave van de verlichting (kleurechtheid op de werkplek)
– Directe, indirecte verlichting of een combinatie van beide.
– Het vermijden van (gereflecteerde) verblinding
– Het vermijden van flikkering.
– Gelijkmatigheid van het licht op de werkplek en in de ruimte.

Lichtplan

Geen enkele locatie is hetzelfde. Om te bepalen wat een prettige en efficiënte kantoor- en werkplekverlichting is, is het maken van een lichtplan noodzakelijk. Daarbij wordt de volledige ruimte op een bepaalde manier ingedeeld (vaak vanuit het plafond) en wordt rekening gehouden met bovengenoemde kwaliteitskenmerken.
Op een plattegrond van jouw kantoor en werkplek wordt ingetekend waar de verlichting aangebracht moet worden. Ook wordt gekeken welk type verlichting armatuur het meest geschikt is (hanglamp, bureaulamp, vloerlamp, pendellamp, lichtprofiel, inbouwspots of opbouwspots). Het aantal lichtpunten wordt bepaald door de grote van de ruimte of werkplek en elektrotechnische mogelijkheden.

Thuiswerkplek

Sinds Corona werken veel meer mensen thuis. Thuis werken heeft voordelen. U bepaald bijvoorbeeld zelf de stijl van uw verlichting. Op kantoor wordt de kantoorverlichting voor u gekozen. Een bedrijf moet aan de Arbo en Nen normen voldoen (EN 12464-1). Een thuiswerkplek niet. Maar ook voor de thuiswerkplek geldt dat goede verlichting belangrijk is. Als een thuiswerkplek niet goed verlicht is, kan dat gevolgen hebben voor de productiviteit.
Het contrast tussen een helder scherm en een donkere werkomgeving kan te groot zijn. Hierdoor worden de ogen overbelast. Daarom is het niet allen voor u, maar ook voor uw werkgever van belang dat de thuiswerkplek goed verlicht wordt. Geadviseerd wordt een verlichtingssterkte van 500 Lux op het werkvlak.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn die aansluiten bij een lichtplan voor jouw kantoor en werkplekverlichting? Check onze uitgekozen verlichting hier.